Festarielämää pyöräillen

Mikäpä olisi hienompaa kuin yhdistää hyöty ja huvi, sekä samalla ehkä säästää myös rahaa kuntosalimaksuissa, ainakin kesän ajalta. Pyöräily on edullinen tapa liikkua paikasta toiseen ja se kohottaa myös kuntoa ja säästää luontoa samalla kertaa. Kun laskee salimaksuissa ja bensassa säästyneet rahat, voi onnitella itseään hyvästä taloudenhoidosta. Pyöräilymatkoja voi pidentää oman kunnon kehittyessä. Täytyy kuitenkin aina muistaa oman jaksamisen rajat, joten hyvä reittien suunnittelu on tärkeää ennen satulaan hyppäämistä. Erityisesti kesähelteillä on hyvä myös pitää huoli riittävästä nesteytyksestä, sekä suola-sokeritasapainosta. Oikeanlainen tankkaus ennen matkaa, ja välipalat reitin varrella ovat avainasemassa jaksamisen kannalta – erityisesti pidemmillä matkoilla. Taukopaikkoja on myös järkevä miettiä etukäteen, joskin yleisesti hyvä vaihtoehto on taittaa matkaa oman kunnon ja tuntemusten mukaan. Tärkeintä kuitenkin on reipas ja avoin mieli.

Suomi on festareiden ja kesäjuhlien luvattu maa, joten tarjonnasta voi valita mieleisensä melko vapaasti – jos vain budjetti sen sallii. Erityyppisillä festareilla on aina omanlaisensa meininki, joten kannattaa myös miettiä tapahtumapaikalta paluuta. Jos juhlat ovat kosteat alkoholin suhteen ja keli kovin kuuma, voi matkanteko olla tuskaista, erityisesti jos juhlista palautuminen jää lyhyeksi. Toisaalta esimerkiksi uskonnollisissa tapahtumissa käydessä, ei alkoholinkulutus varmaankaan vaikuta pyöräilykuntoon. Asianmukainen pukeutuminen ja varustautuminen matkaa varten ovat myös avainasemassa – näiden kannalta on varauduttava monenlaisiin säihin. Suomen kesä voi joskus olla hyvinkin arvaamaton ja viileä, joten pitkähihaisille ja takeille on usein tarvetta. Asiantuntijaneuvoja kannattaa hakea esimerkiksi pyöräilyliikkeistä, netistä tai alan lehdistä sen suhteen, mitkä olisivat parhaat varusteet juuri omaan käyttötarkoitukseen. Aina ei välttämättä kannata hankkia niitä kaikkein kalleimpia huippuvarusteita, jos käyttö on vähäistä ja satunnaista.

Kuntoilu ja festarit – toimiva yhdistelmä?

Aina voi miettiä sitä, että onko kuntoilu ja festarielämä juuri itselle sopiva yhdistelmä, vai kannattaako nämä asiat toteuttaa erikseen. Tänä kesänä ainakin auringonpaiste on suosinut ulkoliikuntaa ja festarielämää niin hienosti, että muistoja varmasti syntyy, eikä tarvitse purnata ainakaan liian rankoista sateista – vielä toistaiseksi. Sääennustetta on kuitenkin hyvä vilkaista ennen satulaan hyppäämistä, ja sillä tavoin helpottaa myös varusteiden valintaa. Pyörän asianmukainen lukitus on myös hyvä muistaa, koska festareilla varmasti liikuskelee monenlaista porukkaa, ja huonosti lukitut pyörät voivat helposti joutua vääriin käsiin – joko tahallisesti tai tahattomasti. Vaikka matkan tarkoitus onkin lomailla, kannattaa muistaa huolellisuus myös tien päällä, näin voi myös välttyä pyörän rikkoutumisilta. Pyörä kannattaa myös huoltaa alan liikkeessä hyvissä ajoin ennen matkan alkua. Omatoimiseen huoltoon löytyy ohjeita Internetistä ja YouTubesta, joista voi olla apua matkan päällä pienemmissä korjaustilanteissa.
Yksin vai ryhmässä
Festarit ei tietysti ole mitään ilman hyvää porukkaa ja oikeanlaista fiilista. Matkaan voi toki lähteä myös yksin, jolloin reissusta voi kehitellä juuri omanlaisensa. Tien päällä voi tavata uusia mielenkiintoisia ihmisiä, ja saada tuoreita näkemyksiä omaan elämään. Mikäli ystäväpiirissä on kuntoiluintoisia, voi heidät houkutella myös polkupyörämatkalle. Polkeminen varmasti avaa uusia puolia niin ystävyys- kuin parisuhteestakin. Sosiaalista mediaa hyväksi käyttämällä voi etsiä samanhenkistä seuraa, mikäli sitä ei löydy omasta tuttavapiiristä. Ihmiset voivat usein käyttäytyä reissussa hyvinkin erilaisesti kuin arjessa, joten aina ei voi tietää varmaksi ennen matkaa, että onko oma lomatoveri juuri siitä helpoimmasta päästä. Yhdessä reissaaminen on siis hyvä testi myös omalle ystävyys- tai parisuhteelle. Kun matkaa taitetaan yhdessä, on sovun ylläpitämiseksi hyvä suunnitella aktiviteetteja kunkin matkaajan mielenkiinnot huomioon ottaen.

Pyöräily – paras tapa mennä festareille?

Jotkin kaupunkifestarit, kuten esimerkiksi Pori Jazz, suosittelee saapumista paikalle joko julkisilla kulkuvälineillä tai polkupyörällä. Näin vältytään pahimmilta ruuhkilta, ja saadaan ihmismassojen liikkuminen jouhevammaksi. Pori Jazzeilla oli käytäntönä, että julkiset kulkuvälineet olivat ilmaisia festarin ajan, joten ihmisiä todella rohkaistaan jättämään autot kotiin. Yhtenä motivaattorina pyörän käyttämiseen festarien aikana voi siis olla luontoarvojen lisäksi liikenteen sujuvuuden parantaminen. Pyörän pysäköinti on myös useimmiten ilmaista, eikä se ole ruuhkassa läheskään niin vaivalloista kuin kuuman auton sijoittaminen täpötäydelle parkkipaikalle. Hiki haihtuu pyöräillessä paremmin ja ihokin saa kauniin ja terveen rusketuksen, jos vain muistaa aurinkorasvan käytön. Hyviä puolia pyörän käytöstä löytyy siis roppakaupalla. Myöskin alkoholin kohtuullinen nauttiminen on mahdollista, kun festarien jälkeen ei tarvitse tarttua rattiin, vaan oma kulkuneuvo odottaa kauniisti pyörätelineessä.
Pyöräilytapahtumat
Mikäli itse matkan taittaminen tapahtumapaikalle ei riitä, tai ei jostain syystä huvita, on erilaiset pyöräilytapahtumat hyvä vaihtoehto. Vaihtelun vuoksi voi kokeilla vaikka triathlonia, mikä haastaa koko kropan monipuolisesti. Alkuun ei tarvita välttämättä urheilijan kuntoa, vaan matkat voi valita kunnon ja oman jaksamisen perusteella. Toki treenaaminen ennen varsinaista tapahtumaa on suotavaa. Hyviä vinkkejä eri pyöräilytapahtumiin löytyy esimerkiksi hakusanoilla Suomen pyöräily tai Triathlon Suomi. Netti on pullollaan erilaisia valmennusvinkkejä, jotka voi sisällyttää osaksi päiväohjelmaa ennen varsinaista tapahtumaa. Urheilutapahtumat ovat myös hyvä paikka kohdata samanhenkisten ihmisten kanssa, ja heiltä voi imeä myös vinkkejä tuleville pyöräilyreissuille esimerkiksi varusteita, reittejä ja sopivaa ruokavaliota koskien. Kannattaa siis pitää avoin ja rohkea mieli matkassa – aina voi oppia uusia asioita ja kuulla avartavia kokemuksista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *