Polje itsellesi iloa ja hyötyä – opas kaupunkipyöräilyyn

Pyöräily on sekä järkevä että miellyttävä tapa liikkua paikasta toiseen, kunhan vain välimatkat ovat sopivan pitkiä, ja yleensä kaupunkiliikenteessä tämäkin kriteeri toteutuu. Kunto kasvaa ja luonto kiittää, kun jätät auton kotiin ja taitat vaikkapa työmatkasi pyöräillen. Jotta saisimme pyöräilystä mahdollisimman paljon iloa ja hyötyä, kaupunkien tulisi kuitenkin tarjota asukkailleen mahdollisimman kattavat pyöräilyverkostot. Suomessakin onneksi pyöräilyn positiivinen merkitys jo tiedostetaan, ja yhtenäisiä pyöräteitä löytyy jo monesta kaupungista.

Meillä on hyviä esimerkkejä kaupungeista, joissa on pitkäkestoisesti kehitetty kattavan pyöräilyn mahdollisuuksia. Näin on tavoiteltu pyöräilylle samanlaista asemaa kuin maailman suurimmilla pyöräilykaupungeilla Kööpenhaminalla ja Amsterdamilla tällä hetkellä on. Tästä hyvänä kotimaisena mallina on pohjoisen pyöräilypääkaupunkinakin tunnettu Oulu, jossa moni hyppää pyörän päälle myös talvipakkasilla. Hyvässä kunnossa pidetyn pyöräilyverkoston ansiosta jopa neljännes asukkaista pyöräileekin Oulussa jopa vuoden ympäri. Muissa kaupungeissa vastaava luku jää alle kymmeneen prosenttiin. Oulusta poiketen moni siis kaihtaa edelleen Suomessakin pyöräilyä vedoten muun muassa kylmiin säihin. Silti pyöräily on täysin mahdollista talvellakin, kun vain pyörätiet pidetään ajettavina liukkaillakin keleillä.

Oulu on etenkin talviajosta hyvä esimerkki, ja itse asiassa Ouluun jo 1970-luvulla tehty pyöräilysuunnitelma on omaa laatuaan koko maailmassa, josta monet samoilla leveyspiireillä asuvat, kuten kanadalaiset, ovat käyneet ottamassa mallia. Jos omasta asuinkunnastasi ei löydy riittävän hyviä mahdollisuuksia pyöräilyyn, kannattaa ihmeessä olla aktiivinen ja tehdä vaikkapa kunnallisaloite. Jos oma asuinympäristö ei anna riittäviä mahdollisuuksia, pyöräilyn voi aina yhdistää myös lomailuun. Etenkin suurimmista kaupungeista pystyy nykyisin myös vuokraamaan pyöriä, joten omaa pyörää ei tarvitse varta vasten kuljettaa mukana. Suunnittelitpa sitten pyöräilypainotteista lomaa Suomessa tai ulkomailla tai kaipaisit lisää pyörällä taitettuja kilometrejä kotikaupungissasi, tämä sivusto on sinua varten.

Pyöräily on hyväksi terveydelle ja ympäristölle

On täysin selvää, että pyöräilyn terveyshyödyt ovat kiistattomat. Kyseessä eivät ole ainoastaan vaikutukset fyysiseen terveyteen. Koska kyseessä on äänetön ja saasteeton liikkumismuoto, pyöräily tekee hyvää myös mielelle edistämällä hyvinvointia ja vahvistamalla stressinsietokykyä. Etenkin jos voit pyöräillä luonnossa ja kauniiden maisemien äärellä, saatat saada pyöräilyn kautta jopa ikimuistoisia elämyksiä. Henkilökohtaisten etujen lisäksi myös luonto kiittää pyöräilyn ystävää. Tästä kertoo YK:n selvitys, jossa pyöräily ytimekkäästi nostetaan koko planeettamme ehdottomasti parhaimmaksi kulkumuodoksi, muun muassa koska pyöräillen tuotamme vähemmän kasvihuonepäästöjä.
Pyöräilyn positiivisia ympäristövaikutuksia hehkutetaan niin kansainvälisesti kuin meillä täällä pohjoisessakin. Esimerkiksi tanskalaiset tutkimukset osoittavat pyöräilyn tuottavan yhteiskunnalle 16 senttiä jokaista pyöräiltyä kilometriä kohden, kun taas vaikkapa henkilöauto kuluttaa 10 senttiä jokaisella kilometrillä. Pyöräily nähdäänkin tulevaisuuden liikkumismuotona, jonka edistäminen on tänä päivänä jopa tärkeämpää kuin koskaan aiemmin erityisesti ilmastonlämpenemisen ehkäisyn kannalta. Myös pyöräilyn terveyshyötyjä on tutkittu paljon. Kun valitset liikuntamuodoksi pyöräilyn, hengitys- ja verenkiertoelimistösi toiminta paranee, lihaksesi vahvistuvat sekä yleinen liikkuvuutesi kehittyy. Lisäksi parannat koordinaatio- ja tasapainokykyäsi ja pystyt pitämään paremmin painosi hallinnassa.
Pyöräily on hyvä vaihtoehto myös nivelvaivoista kärsiville, sillä se ei rasita niveliä samoin kuin esimerkiksi lenkkeily tai kävely. YK:n mukaan pyörä on planeettamme paras kulkupeli myös, koska: pyöräillä osaa lähes jokainen, se lisää terveitä elinvuosia, parantaa ilmanlaatua, siitä ei tule meluhaittoja, pyöräily on edullinen tapa liikkua, se on nopeaa alle 7 kilometrin matkoilla ja pyöräillessä ei ole sidoksissa julkisen liikenteen aikatauluihin. On siis hyvä, että Suomessakin myös poliittiset päättäjät ovat heränneet pyöräilyn hyötyihin, ja saamme varmasti tulevaisuudessa nauttia vieläkin paremmista pyöräilyverkostoista kaupunkialueilla ja muuallakin. Lue lisää pyöräilyn hyödyistä sivustoltamme.

Mistä löytää parhaat pyöräilykaupungit?

Pyöräily on loistava vaihtoehto tutustua uusiin kaupunkeihin. Suunnittelitpa sitten matkaa kotimaassa tai kauemmaksi ulkomaille, näet ja koet usein paljon enemmän, kun allasi on polkupyörä. Monissa kaupungeissa on myös tarjolla vuokrapyöriä, joten matkalle ei tarvitse ottaa omaa pyörää. Euroopassa suosituimmat pyöräilykaupungit ovat Kööpenhamina, Amsterdam, Berliini, Sevilla ja München. Esimerkiksi Kööpenhamina on nimetty virallisesti Pohjoismaiden pyöräilypääkaupungiksi, ja se onkin ansainnut monia palkintoja kukoistavan pyöräilykulttuurinsa vuoksi. Tässä kaupungissa näet kaikkien pyöräilevän aina liikemiehistä opiskelijoihin, eläkeläisiin ja lasten kanssa liikkuviin.

Maailman ehkä kuuluisimpana pyöräilykaupunkina kuitenkin pidetään Amsterdamia. Tästä kertoo erityisesti pyörien määrä, joita on laskettu olevan jopa enemmän kuin kaupungissa asuvia ihmisiä. Amsterdamista löytyy jopa 400 kilometriä pyöräteitä, joista osa kulkee kauniiden kanavien varsilla. Myös Berliinissä kannattaa vaihtaa metrolippu vuokrapyörään, sillä kaupungista saa helposti alleen vuokrapyörän, ja matka taittuu toinen toistaan hätkähdyttävämpiä kulttuurielämyksiä hankkien. Myös historiallinen Sevilla on kunnostautunut laadukkaalla pyörätieverkostollaan, ja nykyisin moni kiertää tämän andalusialaisen kaupungin arvokkaat nähtävyydet pyöräillen. Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan kokeakseen onnistuneen kaupunkiloman pyöräillen.

Matkusta kesällä esimerkiksi Ouluun ja vuokraa pyörä jostakin alueella toimivasta pyöräliikkeestä. Oulussa pääsee ihailemaan esimerkiksi upeita joki- ja suistomaisemia veden äärellä kulkevilla ja tasokkailla pyöräteillä. Oulu on Suomen parhaan pyöräilykaupungin titteliä kantava matkailukohde, josta kertoo muun muassa se, että päivittäisistä matkoista pyörillä tehdään noin 16 prosenttia, kun esimerkiksi Helsingissä vastaava luku on kuusi. Helsinkikään ei kuitenkaan jää kauaksi Oulun tasosta, ja pyörämatkailukohteena kaupunki on loistava hyvän vuokrapyörätarjonnan, kohtuullisten välimatkojen sekä luonnonläheisten reittien vuoksi. Muita hyviä pyöräilykaupunkeja Suomessa ovat Joensuu, Lahti ja Tampere. Tutustu sivustoomme ja löydät parhaat pyöräreittivinkit ja paljon muuta pyöräilyyn liittyvää lukemista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *