Pyöräily sopii kaikille

Pyöräily on monipuolinen laji, jonka aloittaminen on helppoa. Se antaa mahdollisuuden aloittaa harrastus oman kunnon ja aikataulujen mukaan. Kilotkaan eivät ole esteenä, sillä laji ei kuormita niveliä. Pyöräily on helppo säätää oman mielen mukaiseksi, sillä se sopii omassa rauhassa menijälle, mutta antaa mahdollisuuden myös lenkkeihin kaverin kanssa. Alussa on hyvä ottaa rauhallisesti ja lisätä tehoja kunnon kohotessa. Pyöräily on tehokasta silloinkin, kun matka taittuu letkeästi. Vaihtelevat reitit ja matkaosuudet tuovat lajiin sille ominaista vaihtelua. Tämä monipuolinen laji sopii lähes kaikille. Nopeita tuloksia vaativa valitsee matkansa ja vauhtinsa sen mukaan, kun taas mielenrauhaa kaipaava löytää pyöräilystä oivallisen tavan tutkia kauniita maisemareittejä. Pyöräily on kokonaisvaltaista liikuntaa, ja se laittaa koko kehon töihin. Vauhtia ja vastusta säätelemällä on helppo vahvistaa kehon eri osa-alueita.

Pyöräily on erinomainen laji, sillä sen avulla kehon voi ottaa huomioon kokonaisvaltaisesti, rasva palaa ja hapenottokyky paranee. Pyöräilyn lisäksi on hyvä kuitenkin muistaa kunnollinen venytys ja ylävartalon treeni, sillä pyöräillessä rasitus kohdistuu eniten alavartalon lihaksistoon. Hyväkuntoiset voivat yhdistää pyöräilyyn luuston vahvistamiseksi esimerkiksi hölkkää tai palloilulajeja. Aloittelijoille taas pyöräily voi olla erinomainen startti kunnon kohotukseen. Laji sopii erinomaisesti arkiliikunnaksi, mutta nykyisin yhä useampi yhdistää myös lomiinsa maisemapyöräilyä tai maastopyöräilyä, jolloin kunto nousee tai pysyy ainakin samalla tasolla loma-aikoina melkein huomaamatta. Pyöräily on ulkolaji, jossa liikuntaan yhdistyy mahdollisuus nauttia luonnosta. Suomessa on tarjolla hyvin hoidettu pyörätieverkosto ja lukuisia luontoreittejä, jotka tarjoavat kunnon kohotuksen lisäksi upeita maisemia. Hyvin varustettu pyörä mahdollistaa ajelun kaikkina vuodenaikoina, jos intoa riittää. Pyöräily on siis hyvin monipuolinen laji, joka tarjoaa iloa monenlaiselle liikkujalle.

Kaikenlaisen pyöräilyn avainasemassa on oikea ajoasento

Pyöräilijän on tärkeää löytää itselleen oikeanlainen ajoasento heti alussa. Jos asennon hakeminen tuntuu vaikealta, on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen. Myös pyörä tulee säätää oikeaan asentoon itselle sopivaksi, tällöin ei tarvitse kurotella tankoa, ja mahdollisimman luonnollinen ajoasento on helpompi löytää. Polvet ovat aavistuksen koukussa jalkoja suoristettaessa, kyynärpäät ovat koukussa, hartioiden tulee pysyä alhaalla ja ranteiden suorina. Niskat eivät saa jumiutua, ja vatsalihasten tulee työskennellä jatkuvasti. Myös selän oikeaan asentoon tulee kiinnittää tarkkaa huomiota. Mäkiosuuksilla ja kuopissa vartalo mukautuu oikeassa asennossa ja riittävällä teholla maastoon. Pyöräily ei saa olla hampaat irvessä paahtamista, vaan vaihtelevaa kunnon kohotusta. Rauhallisen sykkeen aikana rasva palaa tehokkaasti ja aerobinen liikunta tehostuu. Alamäet on tarkoitettu pieneen palautteluun rankempien ylämäkiosuuksien vastapainoksi. Intervalliharjoittelun avulla keho työskentelee tehokkaasti.

Jokaiselle löytyy sopiva pyörä

Ennen pyörän hankintaa on pohdittava sen käyttötarkoitusta. Kuinka pitkiä matkoja ajetaan? Millaisessa maastossa on tarkoitus ajaa? Hankitaanko pyörä työmatkoja vai rankempaa maastopyöräilyä varten? Yleisin valinta on kaupunkipyörä, jonka avulla onnistuu arkipyöräily kaupungissa, ja se soveltuu myös kevyille pyöräretkille. Hybridipyörä sopii hieman vaativammalle liikkujalle, joka haluaa ajaa myös hiekkaosuuksilla. Hybridiä on helppo säätää ja varustetasoa voi lisätä omien mieltymysten mukaan. Maantiepyörä soveltuu päällystetyille teille ja vauhdikkaampaan menoon, mutta sitä ei voi kuitenkaan käyttää talvisin tai hiekkateillä kapeiden renkaiden takia. Maantiepyörän polkeminen on kevyttä, sillä ilmanvastus on alhainen. Maastopyörä on yleistynyt viime vuosina myös arkikäytössä, vaikka se onkin alun perin suunniteltu maastossa ajoon hyvän pidon takia. Suomen oloissa maastopyörällä on helppo ajella myös talvella, mutta kesäisin se ei kulje asfaltilla yhtä sujuvasti kuin vaikkapa hybridipyörä.

Pyöräilijän tärkein lisävaruste on pyöräilykypärä

Pyöräilyssä vauhti saattaa joillakin osuuksilla nousta kovaksi, joten pyöräilijän tulee tuntea liikennesäännöt ja mielellään myös reitit hyvin. Matkoja, kulutusta ja kuntoa voi mitata erilaisilla sovelluksilla, jotka tuovat pyöräilyyn lisäarvoa. Tärkeimmät varusteet liittyvät kuitenkin turvallisuuteen. Pyöräilijän tärkein väline on pyöräilykypärä, jonka tulee olla itselle sopiva ja täyttää eurooppalaiset standardit, jotka tunnistetaan hyväksymismerkinnän kirjaimista CE. Pyörä olisi hyvä huollattaa ainakin kerran vuodessa ammattilaisen luona, varsinkin jos se on seisonut talviteloilla. Tällöin pyörään tehdään perusteellinen tarkastus ja remontti, jolloin jarrut, ohjaustanko, kello, vaihteet, ketjut, heijastimet ja lamput huolletaan. Jokaisen on hyvä oppia paikkaamaan rengas ja huoltamaan pienet ongelmat myös itse, joita varten pyörämatkoille voi pakata mukaan paikkaustarvikkeet ja pienet työkalut. Pyöräillessä hiki lentää, joten matkaan kannatta varata aina riittävästi vettä mukaan.

Sunnuntai ajelijasta kilpapyöräilijäksi

Pyöräily on halpaa, ekologista ja terveellistä. Se on myös helpoin tapa liikkua lyhyitä matkoja, sillä useimmiten siirtyminen paikasta toiseen käy ilman ruuhkia. Pyörän hankinta ja huoltaminen on huomattavasti edullisempaa kuin auton, ja ekologinen pyörän jälki on huomattavasti alhaisempi kuin muiden menopelien. Pyöräily auttaa laskemaan stressitasoa, esimerkiksi kiireisen työpäivän jälkeen polkaisu pyörällä kotiin voi olla mitä parhain tapa nollata päivä. Pyöräilijä voi lisätä varustetasoa harrastuksen kehityksen myötä. Alussa sopiva hankinta on mahdollisesti kaupunkipyörä, joka voidaan vaihtaa myöhemmin maantiepyöräksi vauhdin kasvaessa. Tällöin kysymykseen saattavat tulla myös sopivammat pyöräilyvaatteet, hyvät suojalasit ja monet muut välineet, joiden avulla rullaaminen on sujuvampaa. Moniin pyöriin on mahdollista vaihtaa eri osia, kuten satula tai polkimet, harrastuksen vaatimusten mukaan. Pyöräily tarjoaa aina jotain uutta, taitotason, kunnon ja eri reittien vaihdellessa, ja se sopii kaikille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *