Pyöräilyreitit kulttuurimaisemissa

Suomi on ihanteellinen pyöräilypaikka, sen tiedämme. Ympäri maata löytyy toinen toistaan kauniimpia maisemia, hyvin pidetty tieverkosto ja tasainen maasto. Jokainen pyöräilystä innostunut löytää siis varmasti omia taitojaan ja mielenkiintojaan vastaavan pyöräilyreitin. Niin ikään Suomi on ollut historiansa aikana merkittävä kulkuväylä Ruotsin ja Venäjän suurvaltojen välillä, minkä lisäksi se on nähnyt useita sotia, jotka ovat jättäneet jälkensä alueiden kulttuuriin. Pyöräily pitkin vanhoja valtaväyliä on siis kun ajaisi museossa: tien reunalla näkyvät arvokkaat kulttuurimaisemat ja rakennukset, jotka ovat paikoin jo useita satoja vuosia vanhoja. Suomessa on tänä päivänä 58 erilaista historiallisesti merkittävää museotietä tai -siltaa. Tunnettuja historiallisia reittejä ovat olleet muun muassa Suuri Rantatie Turusta Viipuriin ja Hämeen Härkätie Hämeenlinnasta Turkuun. Erityisesti Hämeen Härkätien varrella sijaitsevalla Vanhalinnantiellä on Suomen pisin alkuperäisessä asussaan säilynyt tieosuus.

Suurella Rantatiellä sijaitseva Tallinmäki-Virojoki -tieosuus on puolestaan Suomen pisin museoitu tienpätkä, jonka kokonaispituus on 32,5 kilometriä. Sen varrella pystyy näkemään useita vanhoja siltoja ja entisiä kestikievareita. Suuri Rantatie sisältää myös Kuninkaantien, joka on osa merkittävää kuninkaallista kulkureittiä. Se kulkee Norjan Bergenistä, Oslon ja Tukholman kautta Maarianhaminaan, josta se jatkuu Turun saariston kautta Etelä-Suomen rannikkoa pitkin aina Viipuriin ja Pietariin asti. Monia osia teistä on suojeltu nykyaikaiselta tierakentamiselta, joten ne tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden tutustua vanhoihin aikoihin – ja pyörä on tähän juuri oikea kulkuväline. Suuren Rantatien vanhemmat osuudet kulkevat jopa läheltä Helsinkiä, joten historialliselle pyöräretkellä lähteminen voi tapahtua jopa kotiovelta. Yksi esimerkki näistä reiteistä löytyy Vantaalta. Martinlaaksoa ja Helsingin Pitäjän kirkonkylää kiertävä tieosuus esittelee Vantaan unohdettuja pienkyliä peltoineen.

Kulttuurimatka Helsingistä Hämeenlinnaan

Helsingistä pohjoiseen lähtevän reitin varrella vieraillaan Tuusulassa, Tuusulanjärvellä, Järvenpäässä, Riihimäellä ja Hämeenlinnassa. Koko matka ajetaan valtaväylien ulkopuolella kauniissa maalaismaisemissa. Pyöräillen reitille tulee pituutta noin 150 kilometriä, ja sen kiertää neljän päivän aikana, jos päivittäinen ajomäärä on noin 40 kilometriä. Helpon maaston takia reitti sopii myös lapsiperheille. Tien varrella on useita mahdollisuuksia taukopaikkoihin ja majoitukseen. Tien päällä voi seurata Suuren Rantatien reittejä aina Tuusulanjärvelle asti, missä vaikutti 1900-luvun alussa Suomen merkittävimpien taiteilijoiden muodostama yhteisö. Tuusulanjärven lähistöltä löytyy esimerkiksi Ainola, Ahola, Syväranta, Aleksis Kiven kuolinmökki, Halosenniemi ja Erkkola. Tuusulanjärveltä matka suuntaa Järvenpään vierellä sijaitsevalle Kellokosken ruukkialueelle. Hyvinkäällä voi puolestaan vierailla museoissa ja lasitehtaalla. Kaupungista matka jatkuu edelleen maalaismaisemien siivittämänä Tervakosken historiallisen tehdasmiljöön kautta Hämeenlinnaan, missä sijaitsee säveltäjä Sibeliuksen synnyinkoti.

Kuninkaantietä pitkin kohti länteä

Kuninkaantie on erinomainen reitti, jonka varrella on paljon nähtävää kuten linnoja, ruukkeja, kartanoita ja museoteitä. Matkan tarjoamat useat idylliset pikkukahvilat suorastaan vaativat pysähtymään kahvikupposelle, ja lahdenpoukamat sekä niemenkärjet houkuttelevat pulahtamaan uimaan viilentävään veteen. Pyöräilyn lomassa tutuiksi tulevat myös kaksi kaunista kesäkaupunkia: Hanko ja Raasepori. Ne tarjoavat monipuolista kulttuuritarjontaa kesän parhaimpina kuukausina. Teijon retkeilyalueella sijaitsevat ruukit taasen ovat ainutlaatuinen nähtävyys. Kuninkaantie päättyy Turkuun, joka on niin ikään täynnä historiaa, museoita ja kulttuuritapahtumia. Helsingistä lähtiessä reitille tulee pituutta 272 kilometriä. Reitti on kuitenkin kumpuilevan maastonsa takia tasoltaan keskivaativa, joten täysin aloittelijoiden ja lapsiperheiden kannattaa valita jokin toinen pyörämatka. Rannikkoa seuratessa pyöräilijä tutustuu Espoonlahden maisemiin, Fagervikin ruukkimiljööseen, teknologiakaupunki Saloon ja kauniiseen Tammisaaren merenrantakaupunkiin. Matkalla pystyy myös yhdistämään pyöräilyn ja saariston veneretket, joiden aikana pääse näkemään länsirannikon upeita saaria.

Hämeen härkätie ja maaseutumaisemat

Hämeen härkätie ja järviylängön alue sisältävät uskomattoman paljon nähtävää. Härkätietä koristavat historialliset maalaismaisemat ja idylliset kylät, jotka tarjoavat upeat puitteet tunnelmalliselle pyöräretkelle. Hämeen härkätie alkaa Hämeenlinnasta, ja pyöräillen voi taittaa matkaa Forssaan, Karkkilaan, Vihtiin ja Nuuksion kauniisiin metsiin. Härkätie on merkitty ruskeavalkoisilla Härkätie-tunnuksilla, ja sen koko pituudeksi tulee noin 350 kilometriä. Reitti kulkee kumpuilevassa moreenimaastossa Hämeenlinnasta Tammelaan, ja matkan varrella voi pysähtyä Portaan kylään. Portaan kylästä matka jatkuu Liesjärven kansallispuistoon ja sieltä edelleen ruukkihistoriasta tunnettuun Karkkilaan. Högforsin ruukkialue muodostuu vanhoista tehdasrakennuksista, työväenasunnoista ja ruukinkartanosta, joiden sydämessä teollisuusperinteitä jatkaa moderni rautavalimo. Vihdissä taas voi ihastella upeita kartanoita, joita sijaitsee alueella kymmenittäin. Viimeinen pysähdyspaikka – Nuuksion kansallispuisto – tarjoaa upeat puitteet pyöräilylle ja retkeilylle useammankin päivän ajaksi. Reitin pituuden voi itse määritellä majoitusvaihtoehtojen mukaan.

Saimaan saarikierros

Noin 150 kilometrin pituinen Saimaan saarikierros on matka vehreisiin saaristomaisemiin ja kauniiseen maalaisidylliin. Saimaa on inspiroinut monia taiteilijoita vuosien varrella. Sen rantoja pyöräillessä nautitaan vaihtelevista kallioisista ja hiekkaisista rannoista sekä mökkimaisemista. Järven rannalla sijaitsee myös näyttävät kesäkaupungit Ruokolahti, Lappeenranta ja Imatra. Erityisesti Lappeenranta ja Imatra ovat kaupunkeina erittäin monipuolisia ja tarjoavat laajan valikoiman taidetta ja kulttuuria. Merkittävimmät nähtävyydet Saimaan saarikierroksen aikana ovat ainutlaatuinen Saimaan järviluonto, Vuoksi ja Lappeenrannan linnoitus sekä satama. Hyvällä onnella pyöräillessä voi nähdä vilauksen harvinaisesta saimaannorpasta. Reitin varrella on mahdollisuus käyttää lauttaa saarille siirtymiseen. Järven rannoilta löytyy useita hienoja hiekkarantoja, joilla voi käydä lepuuttamassa pyöräilyssä väsyneitä jalkojaan. Kannattaa myös vierailla Saimaan Äitsaaressa, missä voi nähdä 5 000 vuotta vanhoja kalliomaalauksia. Imatrankoskella taas pääsee ihastelemaan näyttävää koskinäytöstä, jonka aikana Vuoksen annetaan hetken virrata vapaana uomassaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *