Pyöräilytapahtumat maailmalla

Pyöräily on yksi maailman harrastetuimmista ja seuratuimmista lajeista. Pelkästään olympialaisissa kilpaillaan tällä hetkellä neljässä eri pyöräilylajissa, sillä BMX otettiin kisaohjelmaan mukaan vuonna 2008. Maantie-, maasto- ja ratapyöräily ovat kuitenkin suosituimmat pyöräilyn lajit, kun sekä harrastaja- että katsojamäärät lasketaan yhteen. Historian ensimmäisissä kesäkisoissa vuonna 1896 mukana ollut pyöräily on perinteisesti ollut eurooppalaisten urheilijoiden hallitsema laji, mutta kansainvälistymisen myötä maanosien väliset tasoerot ovat kaventuneet. Silti yhä edelleen Keski-Euroopan valtiot Belgia, Ranska ja Alankomaat ovat maailman terävintä kärkeä pyöräilyssä. Pitkien perinteiden, hyväkuntoisen tieverkoston ja maaston korkeusvaihteluiden vuoksi suurimpien ja arvostetuimpien kilpailujen voitot ovat menneet pääsääntöisesti näiden perinteikkäiden pyöräilymaiden edustajille. Euroopan lajipiireissä maantiepyöräily on pyöräilyn alalajeista se selkeästi suosituin: isoimpia kisoja seuraa useita miljoonia tifosoja (suom. pyöräilyfaneja) niin reittien tuntumasta kuin kotisohviltakin.

Suurimman fanipohjan lisäksi myös pyöräilyn isoimmat kisatapahtumat löytyvät Euroopasta. Ratapyöräilyssä tosin vähemmän perinteiset pyöräilymaat kuten Yhdysvallat, Australia ovat pärjänneet kohtalaisen hyvin: UCI:n (pyöräilyn kansainvälinen kattojärjestö, Union Cycliste Internationale) järjestämissä ratapyöräilyn MM-kisojen kaikkien aikojen mitalitaulukossa Australia pitää nelossijaa Ranskan, Belgian ja Ison-Britannian jälkeen. Erot velodromilla ajettavissa kisoissa ovat pienemmät kuin maantieajossa pääasiassa siksi, että harjoittelu- ja kilpailuolosuhteet ovat käytännössä samat kaikille osanottajille ja valtioille. Kattamattomia ulkopyöräilyareenoita löytyy toki esimerkiksi myös Suomesta (kuten Helsingin velodromi), mutta pääasiassa modernit velodromit rakennetaan nykyään sisätiloihin. Maantiepyöräilyssä taas maastolla ja pyöräilijän ominaisuuksilla on suuri vaikutus kisoissa menestymiseen. Siksi maailman suurimmissa tapahtumissa palkitaankin usein kokonaiskilpailun voittajan lisäksi myös paras pyöräilijä mäkietapeilla tai parhaiten etappipisteitä kerännyt polkija. Kunkin erikoiskategorian johtaja kantaa yleensä eriväristä paitaa merkiksi johtoasemastaan.

Tour de France

Ranskan ympäriajo eli Tour de France on maantiepyöräilyn Super Bowl. Ensimmäisen kerran vuonna 1903 järjestettyyn suurtapahtumaan osallistuu vuosittain noin 200 pyöräilijää parista kymmenestä eri joukkueesta. Vaikka pyöräily onkin pohjimmiltaan yksilökilpailu, myös parhaiten menestynyt joukkue palkitaan. Tämän vuoksi samaa tiimiä edustavat pyöräilijät saattavat jättää ohitustilanteen käyttämättä, mikäli yhteen törmäämisen riski on todellinen. Formula 1 -kisojen kaltaisia tallimääräyksiä ei silti pyöräilyssä tunneta, vaan joukkuekavereidenkin kesken vallitsee hyvä ja reilu kilpailutilanne. Ranskan ympäriajon kokonaispituus vaihtelee hieman vuosittain, yleensä koko kisalle tulee mittaa noin 3200–3500 kilometriä. Etappeja ajetaan kisan nimen mukaisesti ympäri Ranskaa, mutta usein reitit käyvät myös naapurivaltioiden puolella: esimerkiksi vuoden 2017 kisaa ajettiin Ranskan lisäksi myös Belgian, Saksan ja Luxemburgin maaperillä. Belgialainen pyöräilylegenda Eddy Merckx on yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä Tour de France -pyöräilijöitä.

Giro d’Italia

Ennen Tour de Francea ajetaan touko-kesäkuussa toinen suuri maantiekilpailu eteläisemmässä Euroopassa. Italian ympäriajo eli Giro d’Italia, tuttavallisemmin pelkkä Giro, on Ranskan ympäriajon ohella merkittävimpiä pyöräkilpailuja maailmassa. Giron kokonaismatka on suunnilleen yhtä pitkä kuin Ranskan vastaavassa kisassa, eli kolmen viikon rupeaman aikana urheilijat polkevat keskimäärin 166 kilometriä päivässä. Italian ympäriajo on jalkapallohullun Italian vuoden tärkeimpiä urheilutapahtumia ja kaupungit ovatkin valmiina maksamaan järjestäjille sievoisia summia, jotta pääsevät kisoihin mukaan etappien starttipaikaksi. Kilpailun kokonaiskisaa johtava pyöräilijä pitää yllään ikonista ”maglia rosaa”, eli vaaleanpunaista paitaa. Väri juontuu milanolaisen urheilulehden La Gazzetta dello Sportin sivujen väristä – kyseinen lehti oli nimittäin järjestämässä historian ensimmäistä Italian ympäriajoa. ” Vuorten valtias” kantaa puolestaan sinistä maglia azzurra -paitaa merkiksi siitä, että hän on kisan paras mäkiajaja.

Vuelta Ciclista a España

Euroopan kolmen suuren pyöräilykilpailun joukosta löytyy vielä Espanjan ympäriajo. Se on kilpailuna kolmikon nuorin, sillä ensimmäinen “Vuelta” järjestettiin vasta vuonna 1935, eli 26 vuotta ensimmäistä Giroa myöhemmin. Espanjan kuumien kesien vuoksi kisa järjestetään vasta loppukesästä elo- ja syyskuun vaihteessa. Siitä huolimatta ilmanala on suosinut erityisesti lämpimään ilmanalaan tottuneita polkijoita; vuoden 2016 kisassa palkintopallilla nähtiin peräti kaksi kolumbialaista, kokonaiskisan voittanut Nairo Quintana ja kolmanneksi sijoittunut Esteban Chaves. Espanjalaiset ajajat ovat pärjänneet “kotikentällään” sangen hyvin, sillä kokonaiskilpailun voitto on jäänyt Espanjaan yhteensä 31 kertaa. Vuelta Ciclista a España on Euroopan kolmesta pääkilpailusta lyhin, sillä kilpailun kokonaispituus on melko tarkalleen 3300 kilometriä ja risat vuosittain. Etappeja Espanjan ympäriajossa on 21. Kilpailun perinteisiin kuuluu, että viimeisen etapin maali on aina maan pääkaupungissa Madridissa.

X Games

Vastapainoksi perinteisille kestävyyskisoille extreme-lajeihin erikoistunut X Games on BMX-pyöräilijöiden keskuudessa vuoden tärkein kilpailu. Kisojen lajivalikoima vaihtelee silloin tällöin, mutta perinteisesti rullalautailu ja BMX ovat kuuluneet aina kisaohjelmaan. Ja kuten skeittauksessa, myös BMX:ssä järjestetään eri lajitapahtumia: on half-pipeä, street styleä, big airia ja niin edelleen. Näyttävä katulaji on siis yhä edelleen pääasiassa arvostelulaji, mutta viimeistään olympiastatuksen myötä BMX-pyöräily on ottanut isoja harppauksia huippu-urheilun suuntaan niin suoritusten kuin kisajärjestelyjenkin osalta. X Games -kisoja järjestää yhdysvaltalainen urheilukanava ESPN ja lajien parhaat palkitaan mitalien lisäksi myös rahapalkinnoilla. Vuodesta 1995 järjestetyt kisat ovat saaneet rinnalleen myös sisartapahtuman, sillä Winter X Games -kisoissa paremmuudesta kisaavat muun muassa lumilautailun ja moottorikelkkailun huiput. Suuren kansainvälisen suosion vuoksi monessa maanosassa, kuten Euroopassa, järjestetään nykyään omat pienemmät X Games -maanosakilpailut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *