Suomen mielenkiintoisimmat museot

Museoiden yhteiskunnallisena tehtävänä on toimia kansakunnan muistina. Suomalaisten museoiden toimintakenttään kuuluu maan historiasta ja nykyisyydestä kertovien näyttelyiden, taideteoksien, esineiden ja muinaisjäännöksien säilyttäminen sekä hoitaminen. Lisäksi museot välittävät tietoa järjestämällä opetusta, julkaisemalla tutkimuksia ja neuvomalla esimerkiksi tutkijoita eri aloihin liittyvissä kysymyksissä. Museoiden tekemä työ on erittäin tärkeää erityisesti siksi, että ne päättävät, mikä on vallitsevassa todellisuudessa tärkeää, kaunista ja näin ollen säilyttämisen arvoista tulevia sukupolvia varten. Yhteiskunnallisten tehtävien lisäksi museot myös tarjoavat parhaimmillaan ikimuistoisia elämyksiä sen kävijöille. Ne tuovat menneiden sukupolvien arjen, yhteiskunnan ja kulttuurin jokaisen ulottuvilla huolimatta kävijän sukupuolesta, varallisuudesta tai asuinpaikasta. Suomalaiset ovat perinteisesti olleet ahkeria näyttelyissä kävijöitä ja osanneet arvostaa museoiden monipuolista tarjontaa kotimaassa. Vuonna 2017 suomalaisissa museoissa vieraili yli 7 miljoonaa kävijää, joka on kaikkien aikojen ennätys.

Suomalainen museokenttä tunnetaan maailmalla erityisesti sen monipuolisuudesta. Museoliiton tietojen mukaan Suomesta löytyy tällä hetkellä yli 1000 erilaista museota. Vaikka luku ei välttämättä ole poikkeuksellinen verrattuna väkimäärältään suurempiin länsimaihin, on se silti hyvää eurooppalaista keskitasoa. Museoissa on kuitenkin esillä mitä monipuolisin kattaus suomalaisesta historiasta ja nykypäivästä kertovia näyttelyitä. Suomen museoista runsaat 300 ovat ammattimaisesti ylläpidettyjä ja ne pitävät ovensa auki ympäri vuoden. Näihin kuuluu niin kulttuurihistoriallisia-, taide-, luonnontieteellisiä- kuin lukuisia erikoismuseoitakin. Suurin osa kotimaisista näyttelyistä on auki kuitenkin vain kesäisin, ja ne ovat pitkälti yhdistysten tai aktiivisten keräilijöiden ylläpitämiä. Näiden lisäksi löytyy vielä satoja yksityisomistuksessa olevia kokoelmia ja pieniä museoita, joiden määrää ei pysty kovin tarkasti tilastoimaan. Tässä artikkelissa esitellään neljä Suomen mielenkiintoisinta museota, joissa jokaisen olisi syytä vierailla vähintään kerran elämässään.

Kansallisgalleria Ateneum

Vuodesta toiseen Suomen ylivoimaisesti suosituin museokohde on Kansallisgalleria Ateneum eli entinen Valtion taidemuseo. Tässä Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevassa museossa kävi vuonna 2017 yli 400 000 vierasta ympäri maailmaa. Vuonna 1887 perustettu Ateneum on suomalaisen taiteen alkukoti, jossa voi tutustua kotimaisiin taideteoksiin 1800-luvulta aina moderniin aikakauteen asti. Rakennuksen ehdoton helmi on Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttely, joka on esillä vuoteen 2020 asti. Siinä esitellään suomalaisen taiteen merkkiteoksia vuodesta 1809 aina 1960-luvulle saakka. Lisäksi näytillä on taiteilijoiden kirjeitä, luonnoskirjoja ja valokuvia, jotka tuovat esille taideteoksien taustalla olevien taitelijoiden värikästä elämää. Pysyvien näyttelyiden ohella Ateneumissa on nähtävillä myös lukuisia väliaikaisia esillepanoja, joissa on käsitelty muun muassa Pablo Picasson ja Helene Schjerfbeckin töitä. Ateneumissa voi näyttelyiden ihastelun lisäksi myös osallistua työpajoihin, luennoille tai opastetuille kierroksille.

Kiasma

Jos Kansallisgalleria Ateneum edustaa suomalaisen taiteen menneisyyttä, Kiasman nykytaiteen museossa voi tutustua sen uusimpiin tuuliin. Helsingin keskustassa sijaitseva Kiasma on erikoistunut oman aikakautemme nykytaiteeseen, joka pyrkii erottautumaan perinteisestä taiteesta. Taidekeskuksessa esillä olevat teokset saattavat esimerkiksi vedota muihinkin aisteihin kuin näköaistiin. Esillepanot voivat perustua pelkkään ääneen, mutta myös liike, puhe tai jopa eri hajut voivat olla osa kokoonpanoa. Kiasman erikoisuutena on monialaiset taideproduktiot, joissa yhdistetään useita eri taitemuotoja ennakkoluulottomasti. Rakennuksessa esillä olevat teokset saattavat hyödyntää niin musiikki-, tanssi-, valokuva- kuin elokuvataidettakin. Tämän lisäksi Kiasma pyrkii tarjoamaan mahdollisimman avoimen ja helposti lähestyttävän tilan tulla viettämään aikaa, tapaamaan ihmisiä ja nauttimaan taiteesta. Monet kävijät viihtyvätkin Kiasmassa juuri se tarjoaman tunnelman vuoksi, huolimatta siitä, mitä näyttelyitä sillä hetkellä sattuu olemaan esillä.

Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo on yksi Suomen suosituimmista museoista, joka tunnetaan erityisen hyvin myös pääkaupungissa vierailevien turistien keskuudessa. Aivan Senaatintorin kulmalla – Helsingin vanhimmissa kortteleissa – sijaitseva Helsingin kaupunginmuseo dokumentoi ja esittelee kaupungin historiaa. Se perustettiin vuonna 1911 ylläpitämään pääkaupungin henkistä ja aineellista perintöä, sekä rakennettua kulttuuriympäristöä. Helsingin kaupunginmuseon hienoimpia piirteitä on ehdottomasti se, miten se kuljettaa kävijän sisälle helsinkiläisten arkielämään. Tässä museossa voit tutustua 1930-luvun kaupunkilaisten arkeen, vierailla 1950-luvun tyyliin sisustetussa olohuoneeseen ja kuunnella jukeboksia 1970-luvun stadilaisessa kapakassa. Tämän museon näyttelyissä ei juurikaan ole lasiseiniä tai vitriinejä, joiden läpi tuijotellaan taideteoksia passiivisesti. Museossa voi viettää aikaa vanhojen sukupolvien Helsingissä niin, että kokee myös itse olevansa osa menneisyyttä. Näyttelyt kertovat muun muassa helsinkiläisten parien avioeroista esineiden ja erokertomusten kautta, tai helsinkiläisen tanssiklubien illanvietoista musiikin ja valokuvien avulla.

Museokeskus Vapriikki

Suomalainen museokenttä ei rajoitu pelkästään Helsinkiin, vaan myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta löytyy käymisen arvoisia kohteita. Tampereella Tampellan kaupunginosassa sijaitseva Museokeskus Vapriikki avattiin yleisölle vuonna 1996. Vapriikki on saanut nimensä ruotsinkielisestä sanasta ”fabrik”, joka tarkoittaa tehdasta. Tampellan entisessä rautateollisuuden verstaassa sijaitseva Vapriikki tarjoaa näyttelyitä historiasta tekniikkaan, ja jopa luonnontieteisiin. Museokeskuksesta löytyy Tampereen kivimuseo, Postimuseo, Tampereen luonnontieteellinen museo, Suomen Jääkiekkomuseo, Nukkemuseo ja Mediamuseo. Lisäksi Vapriikissa avattiin vuonna 2017 ensimmäinen suomalaisia videopelejä, ja niihin liittyvää kulttuuria, käsittelevä Suomen pelimuseo. Kävijälle on tarjolla myös pysyväisluonteisia näyttelyitä, kuten Tampereen historiaa käsittelevät Tammerkoski ja kosken kaupunki, sekä sisällissotaan keskittyvä Tampere 1918. Näihin kaikkiin näyttelyihin aikuinen pääsee vierailemaan vaatimattomalla 12 euron lippuhinnalla. Vapriikki sai arvoisensa kunnianosoituksen vuosi sitten, kun se valittiin vuosisadan museoksi osana Suomi 100 -juhlavuotta järjestettyä Vuosisadan Kulttuurigaalaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *