Trendikkäimmät pyörämallit

Joitakin vuosikymmeniä aiemmin pyöräksi kelpasi perusmalli, jota voisi kuvailla riisutuksi malliksi nykyisestä kaupunkipyörästä. Riitti kun kulkupelissä oli kaksi pyörää ja se kulki eteenpäin. Töihin, kouluun ja harrastuksiin toki poljettiin silloinkin, mutta nykyisin tarjolla on todellisia luksus-menopelejä, joiden avulla pyöräily on muuttunut nautinnolliseksi ajanvietteeksi. Samanaikaisesti pyörän valinta on tullut hankalammaksi, ainakin niille, jotka aloittavat harrastuksen melkein nollasta. Tarjolla on valtavasti erilaisia malleja, sekä niiden variaatioita ja yhdistelmiä. Helpoin tapa löytää itselleen sopiva pyörä onkin tutustua hieman eri pyörätyyppien ominaisuuksiin, ja jutella ammattilaisen kanssa esimerkiksi pyöräliikkeessä. Markkinoiden paras pyörä ei välttämättä ole kuitenkaan se sopivin valinta juuri sinulle, sillä oikean kulkuneuvon valintaan vaikuttavat monet seikat. Aluksi onkin laadittava itselle lista niistä ominaisuuksista, jotka ovat henkilökohtaisesti tärkeitä kulkemisen suhteen.

Nettikaupan kasvun myötä pyöriä myydään myös verkossa. Ennen kuin innostut tarjouksesta, selvitä tarkkaan pyörän ja myyjän tiedot. Isommissa verkkokaupoissa myydään hyviä kulkuneuvoja, mutta seassa on myös laaduttomia kappaleita, joiden vaihteet ja muut osat kestävät vain muutaman vuoden. Verkkokaupassa vaanivat myös huijarit, joten käytettyjen pyörien kanssa tulee olla tarkkana, ja vaatia myyjältä asialliset todistukset pyörästä. Jos runkonumero on hiottu pois, kannattaa kaupat unohtaa heti kättelyssä. Numerosarjan perusteella on nimittäin mahdollista tarkistaa poliisilta, ettei pyörää ole ilmoitettu varastetuksi. Netistä tilatun kulkuneuvon asentamisen joutuu hoitamaan itse, kun taas pyöräliikkeessä on mahdollista saada henkilökohtaisia neuvoja. Ammattilainen osaa vinkata parhaimmista pyöristä, jotka sopivat juuri omanlaiseen käyttöön. Kannattaa pohtia, kuinka pitkiä matkoja ajetaan ja millaisessa maastossa, sekä pyöräilläänkö vain kesäisin vai kaikkina vuodenaikoina? Onko tarkoitus kehittyä pyöräilijänä vai nauttia pelkästään maisemista?

Trendipyörä vai mummomankeli?

Sähköiset ajoneuvot, läskipyörät ja jopot ovat tämän hetken kuuminta hittiä. Jokaisella valmistajalla on tarjolla paksurenkaisia läskipyöriä, jotka on alun perin kehitetty vaativiin lumisiin olosuhteisiin. Mallit toimivat hyvin pehmeässä metsämaastossa, mutta maantieajossa ne ovat melko raskaita. Sähköpyörät kasvattavat nopeasti suosiotaan, ja jopot taas menevät kuin kuumille kiville – melko korkeaan hintaankin nuorison keskuudessa. Ennen trendipyörän hankkimista on kuitenkin hyvä miettiä, että soveltuuko se arkipäivän kulkupeliksi. Suosituimpien pyörien hinnoissa on usein jonkin verran ilmaa, ennen kuin alan valtaavat seuraavat villitykset. Erityisesti kaupunkiajossa arkikäyttöön tarkoitetut kasaan taitettavat pyörät ovat kasvattaneet suosiotaan, sillä ne on helppo taittaa mukaan julkisiin kulkuvälineisiin, ja viedä hississä kotiin. Esimerkiksi Claes Ohlsonin kokoontaitettava Asaklitt on näppärä ja kohtuuhintainen valinta kevyttä ajelua varten. Kauppareissuille ja lähimatkoille riittää useimmiten edullinen ja kevyt pyörä, jossa ei ole lisävarusteita.

Hybridipyörällä töihin ja lenkille

Hybridipyörä on nykyisin suosittu sen monipuolisuuden vuoksi. Siinä yhdistyvät maasto- ja retkipyörän parhaimmat ominaisuudet. Malli on myös tarpeeksi näppärä hieman vaativampaan kaupunkiajoon, ja se onkin usein työmatkapyöräilijän valinta. Joustava runko ja hyvä tekniikka tekevät hybrideistä soveliaita niin kaupunkien ruuhkiin kuin hiekkateillekin. Lisäksi mallien sporttisuus antaa pyöräilyyn hyvää tunnelmaa. Hybridipyörissä on paljon eroja, sillä eri mallit painottavat eri ominaisuuksia. Madisonin 21-vaihteinen hybridipyörä on kevyt ja erinomainen työmatkapyöräilyyn, kun taas Helkama Velox S4-hybridissä on jo enemmän ominaisuuksia – ja hintakin sen mukainen. Menopeli sopii erinomaisesti vaativammallekin pidemmän matkan kulkijalle. Pyörään ei kannata hankkia ylimääräisiä lisäosia, joita ei tarvitse. Mäkiseen maastoon ja pitkille matkoille tarvitaan enemmän vaihteita, mutta kaupunkiajaja pärjää mainiosti jopa kolmella vaihteella, missä 7-vaihteisella pyörällä liikkuu jo sujuvasti hieman vaihtelevammassakin ajoympäristössä.

Kenelle maastopyörä sopii?

Maastopyörä on tehty nimensä mukaisesti maastoon. Sillä ajetaan poluilla, metsäreiteillä ja hankalilla pinnoilla, sillä menoa tukevat pyörän joustot ja monet muut ominaisuudet. Myös maastopyörissä on nykyisin paljon tarjontaa, ja asiantuntevassa pyöräliikkeessä voi pyytää mahdollisuutta koeajaa muutamia malleja, jolloin eri ääripäät tulevat selviksi. Osa maastopyöristä sopii myös vaativampaan kaupunkiajoon, jos tarkoituksena on yhdistellä siihen myös maastossa menoa. Maastopyörissä on valittavana erikokoisia renkaita, erilaisia jousituksia pyörän etu- ja takaosassa, sekä erityiset mallit niille, jotka harrastavat alamäkipyöräilyä. Ghostin Lawu 2 -menopeli soveltuu kaupunki- sekä maastoajoon, minkä lisäksi se on suunniteltu erityisesti naisten tarpeisiin. Meridan Big Trail 500 -maastopyörä taas sopii vaativaankin maastoajoon, sillä jäykkäperäinen malli takaa hyvät ajot hiekalla, soralla ja vaikeakulkuisessa maastossa. Aiemmin maastopyöriä hankittiin enemmänkin pelkkään kaupunkiajoon, mutta nykyisin hybridimallit ovat nousseet suosituiksi yhdistelmäpyöriksi.

Sähköpyöräillen töihin

Sähköpyöräilyä pidettiin aluksi laiskojen huvina, kunnes sen edut tunnistettiin. Se sopii erityisesti työmatkoille, joilla ei haluta hikoilla liikaa. Sähköinen meno ei tarkoita istumista pyörän vetämänä, vaan kyseessä on malli, jossa moottori auttaa polkemista. Mallien hinnat vaihtelevat akun ja tekniikan suhteen. Hyvät akut ovat hinnakkaita, mutta niiden avulla polkee yli 100 kilometrin kertalatauksella. Crescentin Eloise sopii työmatkoille ja muuhunkin ajoon, sillä siinä on Steps Shimano-sähköjärjestelmä. Sähköpyörien kasvavan suosion takia niitä on nykyisin tarjolla niin maastopyörissä, hybrideissä kuin sporttisemmissa fitness-malleissakin. Helkaman Velox SE10L on urheilullinen sähköpyörä, jossa on kymmenen vaihdetta, joustokeula, LED-valot ja hydraulilevyjarrut. Sähköpyörä on erinomainen ratkaisu niille, joilla on korkea kynnys alkaa liikkumaan. Helpotettu matkanteko auttaa saamaan kiinni liikunnan ilosta, ja samalla luonto kiittää. Ekologinen liikuntaväline sopii kaiken kuntoisille, sillä omaa vastusta on mahdollista säätää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *