pyöräilijän silhuetti

Unelmien pyöräilyreitti

Mikäli olet tänne asti eksynyt, olet luultavasti kiinnostunut pyöräilystä, tai harrastat tätä lajia jopa aktiivisesti. Pyöräily on yksi maailman tehokkaimmista liikunnan muodoista, mutta se ei ei ole samalla tavalla tylsää, kuin esimerkiksi juosten lenkkeily. Eikö niin?

Pyöräilyssä koko kroppa tekee harmoniassa töitä, rasittamatta kuitenkaan liikaa elimistösi tärkeimpiä niveliä. Toki pitkäaikaisella, “väärinpyöräilyllä” on myös seurauksensa, mutta tämänkaltaiset ongelmat on kuitenkin helppo ennaltaehkäistä.

Seuraavassa artikkelissamme perehdymme hieman siihen, että mitä sinun tulisi ottaa huomioon pitkälle pyöräretkelle lähtiessäsi. Olemme myös suunnitelleet sinulle upean kaupunkireitin, joka kiertää pääkaupunkiamme Helsinkiä henkeäsalpaavissa maisemissa.

Varustus

Koko reitin pituus on n. 38 kilometriä, joten mistään lyhyestä lenkistä ei ole kyse. Kun puhutaan lähes 40 kilometrin matkoista, on syytä varautua siihen asiaankuuluvalla tavalla. Ihan ensimmäisenä sinun tulisi avata puhelimesi ja tarkistaa pyöräilypäivän säätilanne. Säätilanne vaikuttaa suuresti siihen, minkälaisen varustuksen tarvitset mukaasi. Mitä lämpimämpi sää, sen vähemmän luonnollisesti tarvitset vaihtovaatteita mukaan.

Suosittelemme pakkaamaan mukaan ainakin muutamat vaihtosukat, sekä t-paidan. Mikäli sukkasi jostain syystä kastuvat (mm. hiestä), tulee pyöräilystä nopeasti erittäin kivuliasta. Märät jalat altistavat jalkasi rakoille sekä hiertymille, jotka voivat hyvinkin nopeasti päättää pyöräilysi ennen kuin se ehti edes kunnolla alkaa. Jalkojen hikoilua voit estää lisäämällä sukkiisi mm. talkkia. Myös satulan mallilla voi jo tämän pituisilla matkoilla olla väliä, vaikka mitä pidemmäksi pyöräilymatkat kohoavat, sitä tärkeämmäksi satulankin asema nousee.

Moni pidemmälle matkalle lähtevä pyöräilijä yleensä miettii sitä, miten kaiken retken aikana juotavan nesteen onnistuu kantaa mukanaan. Tämä ei ole mikään turha pohdinnan aihe, sillä hyvä nesteytys onkin oleellista pitkissä, todellista kuntoa vaativissa pyörälenkeissä. Tämänkertainen reittimme on kuitenkin suunniteltu kaupungissa ajettavaksi, joten et tarvitse muuta kuin oman vesipullosi mukaan. Lompakon tai pankkikotin pitäminen mukana on suotavaa, sillä reitti on suunniteltu sen mukaan, että pystyt ostamaan reittisi varrelta lisää nesteytystä sen loppuessa.

Reitti

Reittimme starttaa aina ihanasta Helsingin Aurinkolahdesta, joka sijaitsee Vuosaaressa. Vuosaari on osa Itä-Helsinkiä ja sieltä matkamme starttaa auringon noustua. Aurinkolahden upeat maisemat sekä lähellä oleva meri herättää kenet tahansa uuteen päivään ja saa ihmisen hyvälle tuulelle. Ensimmäinen etappisi käsittää n. 2km rantaviivaa, joka toimii myös samalla lämmittelynä, ennen isolle tielle siirtymistä. Aurinkolahden jälkeen matkasi jatkuu kohti Itäkeskusta, jossa Helsinki alkaa pikkuhiljaa heräilemään aamunsa. Kokonaismatka ensimmäisen täyden etapin välillä on n. 5 kilometriä.

Itäkeskuksesta matkasi jatkuu itäväylää pitkin kohti Pasilaa. Pasilassa saatat pysähtyä jopa puistoon lounaalle, mikäli aamupalasi on jäänyt hieman vajaaksi. Pasilan sekä kallion alueella pääset pyöräilemään aidossa Helsinkiläisessä tunnelmassa sillä pienet mukulakivet ja kadunpätkät täyttävät retkesi autenttisuudellaan. Toinen etappisi on siis huomattavasti jo pidempi kuin ensimmäinen, kellottaen kilometrimittariin lukeman 9,9km.

Pasila on nyt nähty ja on aika lähteä matkamme viimeiselle etapille kohti Ramsaynrantaan. Erikoisesta nimestään huolimatta Ramsaynranta on yksi pääkaupunkiseutumme parhaiten säilyneitä salaisuuksia. Ramsaynrannassa pääset lähes koko matkan ajamaan rantaviivaa pitkin, tekemällä välipysähdyksiä upeissa luonnonmaisemissa. Yksi ns. “must-see” -paikoista on tietysti Seurasaari, jossa on historiallisesti upeita rakennuksia sekä metsäreittejä. Kyseessä on erittäin mäkinen ja paikoittain vaikeakulkuinen maasto, joten suosittelemme jättämään pyörän hetkeksi sivuun. Tämän välietapin voit käyttää esimerkiksi palautumiseen ja käydä juomassa kupin kahvia rantakahvilassa. Rantakahvilat tarjoavat yleensä myös ilmaisen wifi-yhteyden, jonka avulla voit rentoutua hetken esimerkiksi netticasinoiden parissa. Mm. tälle sivustolle on listattu useita eri peliyhtiöitä, jotka tarjoavat helpotusta taukoosi, rentouttavien kolikkopelien parissa. Ja sitten kun akut alkavat olla ladattuina – niin henkisesti kuin fyysisestikin – voi lähteä hyvillä mielin kotimatkalle.

Matka kohti kotia

Olet upeasti polkenut lähes 40 kilometriä ja on aika suunnata kohti kotia. Retken loppu sekä kotiinpääsy kannattaa suunnitella siten, että pääset joko autolla tai julkisilla kulkuneuvoilla kulkemaan. Ei välttämättä ole hyvä idea lähteä vielä iltamyöhään sotkemaan pyörällä kotiin, kun olet jo valmiiksi rättiväsynyt päivän urakasta. Toki jos poljinjalka tuntuu kevyeltä, voi kotiin kurvailla pyörälläkin, mutta tällöin on hyvä muistaa heijastimet, pyörän valo sekä muut pakolliset varusteet , jotta liikenneturvallisuus säilyy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *