Vaihtoehtoisia liikuntamuotoja pyöräilylle

Pyöräily on yksi tehokkaimmista keinoista ruokkia koko kehoa samanaikaisesti loistavalla treenillä. Tämä ei välttämättä, sekä valitettavasti ole kaikille mahdollista, sillä pyöräily tuo mukanaan rasitusta myös nivelillä, sekä lihaksistolle tavoin, joita et välttämättä osaisi edes miettiä. Moni pyöräilijä kärsiikin ristiselän ongelmista, mikäli harrastus on jatkunut jo useamman vuoden ja käytössä on esimerkiksi ollut vääränlaisia tarvikkeita, tai varusteita.

Mikäli sinulla on jokin vamma, tai et vain muuten pysty pyöräilemään kuntosi kohentamiseksi, suosittelemme jatkamaan lukemista. Olemme koonneet sinulle asioita ja vinkkejä joilla pystyt huoltamaan kehoasi, sekä treenaamaan tehokkaasti, vaikka tähän ei polkimien polkeminen kuuluisikaan.

Juoksu

Juoksu on maailman paras yleisliikunnallinen urheilulaji. Vaikka se rasittaa hyvin paljon samoja lihaksia (kaikkia mitä ihminen tarvitsee: käsiä, jalkoja, selkää, pohkeita, reisiä jne.jne) mitä pyöräily, se on oikein suoritettuna paljon ystävällisempi esim. nivelillesi. Juoksemisen aloittamisessa on hyvä muistaa yksi erittäin tärkeä sääntö: älä missään nimessä säästä rahojasi väärässä paikassa, eli juoksukenkien valinnassa. Hyvät ja kevyet juoksukengät ovat kaikki kaikessa, sillä myös vääränlaisilla kengillä saatat tehdä itsellesi pysyvää haittaa mm. selkärangassasi.

Juoksun aloittaminen ei myöskään fyysisesti eikä henkisesti ole niin helppoa, kuin pyöräilyn aloittaminen. Pyörän selässä istuminen madaltaa kynnystä aloittaa harrastusta huomattavasti, jos vertaa esimerkiksi lenkille lähtemiseen. Lenkillä käynti vapauttaa kuitenkin kehoosi endorfiineja, jotka taas osaltaan edesauttavat henkistä jaksamistasi. Tämä kannattaa pitää aina mielessä, kun lenkille lähtö tuntuisikin vastenmieliseltä ajatukselta. Tärkeintä juoksemisessa on sen aloittaminen, koska ensimmäisestä askeleesta lähtien huomaat, että ei tämä niin paha asia ollutkaan.

Aloita kevyillä lenkeillä, äläkä heti juokse itseäsi aivan tukkoon. Muista pitää paljon taukoja (kokonaisia päiviä) sekä venytellä paljon. Venyttely on erittäin tärkeässä roolissa missä tahansa urheilussa, mutta varsinkin juoksemisessa.

Uinti

Uinti sopii hyvin samaan kategoriaan pyöräilyn ja juoksun kanssa, eikä pelkästään siksi että myös sekin on triathlonin yksi kolmesta lajista. Uimisella on samankaltaisia vaikutuksia kuin pyöräilyllä ja juoksulla, koska se rasittaa koko kroppaa, tuomatta kuitenkaan yhtään rasitusta nivelille. On sanomattakin selvää, että altaassa, veden kannattelemana itse nivelet saavat levätä ja lihaksesi tekevät kaiken työn.

Uinti sopii myös erinomaisesti vanhemmille ihmisille, juuri sen ominaisuuden vuoksi, että se on hyvin hellä vanhoille ja kuluneille nivelille. Nivelrikot sekä säryt ovat äärimmäisen epämiellyttäviä, joten uimista kannattaa harkita ehdottomasti vaihtoehtona, mikäli haluat kuntoilla, mutta että pysty sietämään nivelten saamaa rasitusta.

Voimailu

trx narut ja treenaajaPunttisali, kuntosali, crossfit, rakkaalla lapsella on monta nimeä ja tässä tapauksessa myös muotoa. Punttisalilla voi harrastaa muutakin, kuin maastavetoa, kyykkyä, tai penkkipunnerrusta. Mikäli haluat pitää kroppasi kunnossa pitkään, säännöllinen lihasharjoittelu on hyvästätulevaisuudenkin kannalta. Punttisalilla pystyt esimerkiksi kevyillä painoilla pitämään lihaksesi elastisina, sekä kunnossa. Muista myös punttisaliharjoittelun jälkeen venytellä hyvin, jotta saavutat maksimaalisia tuloksia.

Pyöräily vedonlyönnin kohteena

Jos pyöräily on kuitenkin kaikesta huolimatta ykkösliikuntamuotosi, voi siihen ottaa myös toisen näkökannan sohvalta käsin. Penkkiurheilijankin pulssi kyllä kohoaa, kun satulaa kuluttavia kisailijoita seuraa vedonlyöjän silmällä.

Pyöräilystä on paljon puhuttu vedonlyönnin kohteena. Eritoten siitä, että pitäisikö laji edes olla peliyhtiöiden listalla. Useat eri netticasinot, joita on esimerkiksi listattu www.slottitestit.com sivustolle, onkin ottanut varovaisen lähestymistavan pyöräilyyn. Suurin syypää löytyy pirulaisesta nimeltä doping. On vaikea avata pelikohteita urheiluun, jossa on niin paljon vilppiä, sekä epävarmuustekijöitä mukana. Vedonlyöntiin keskittyvät yritykset ovatkin viime vuosina panostaneet entistä enemmän taustatiimeihinsä, jossa myös pyöräilyn parista saataisiin niitä oikeasti puhtaita kisoja vetojen kohteeksi, mutta tämä on osoittautumassa yhä haastavammaksi ja haastavammaksi toimenpiteeksi.

Mikäli suunnittelet lyöväsi vetoa pyöräilystä, suosittelemme tekemään tämän omalla vastuullasi, sekä perehtyen hyvin ns. kotiläksyihisi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *